SARAJEVO – Predsjednik Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH Mihajlo Butigan nije optimista da bi sutra nakon legalno sazvane sjednice Skupštine moglo doći do razrješenja problema u ovoj komori.

On je rekao da su problemi eskalirali jučerašnjom nelegalnom sjednicom Skupštine STK.

“Poslije svega, naročito u posljednjih sedam dana, nisam optimista da će se delegati iz reda bošnjačkog naroda odazvati, ali volio bih da me demantuju. Sumnjam da ćemo imati kvorum za regularno održavanje sjednice”, rekao je Butigan.

Prema njegovim riječima, okupljeni na legalnoj sjednici Skupštine STK će problem koji je eskalirao u Komori dalje “servirati” Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Mi smo legalno po Statutu sazvali sutrašnju sjednicu Skupštine na osnovu inicijative dvojice potpredsjednika STK i stavio sam na dnevni red samo raspisivanje izbora i formiranje komisije za provođenje izbora u Komori”, rekao je Butigan.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Skupštine, koju je sazvao predsjedniik STK Mahir Hadžiahmetović, Butigan je rekao da je to totalni dokaz da je Komora privatizovana.

“Može se pretpostaviti da postoje dublji razlozi zašto pojedinci tako rade kako bi prikrili svoj nelegalni rad i nelegalno trošenje novaca, odnosno oko 21 milion KM, jer nisu nikome polagali račune”, rekao je Butigan.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH, čiji su legitimitet osporili srpski i hrvatski delegati, juče je za predsjednika Skupštine izabran Džemail Vlahovljak, a za potpredsjednike Ruža Sopta i Ranko Bakić.

Donesena je odluka o raspisivanju izbora i kriterijumima za izbor organa Spoljnotrgovinske komore, te imenovana komisiju za izbore i imenovanja koja u narednom periodu treba da obavi potrebne radnje u vezi sa izborom upravnog i nadzornog odbora Komore, kao i predsjednika i dva potpredsjednika Spoljnotrgovinske komore BiH.

Potpredsjednici Spoljnotrgovinske komore BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda Ljubomir Klincov i Milan Lovrić napustili su jučerašnju sjednicu, koju je, kako su istakli, na nelegalan i nestatutaran način zakazao Hadžiahmetović.

Lovrić je rekao Srni da su on i Klincov pokušali da zaustave sjednicu, te ukažu delegatima prije početka da je ona na nezakonit način sazvana i da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević naložio Hadžiahmetoviću da poništi neregularno objavljen javni konkurs za izbor delegata u Skupštinu Komore.

Klincov i Lovrić upozorili su još 16. maja na najnoviji pokušaj diskreditacije i marginalizacije predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u organima STK BiH, koji se odnosi na nezakonito objavljivanje javnog poziva za predlaganje delegata u Skupštinu STK BiH za mandatni period 1. juli 2010. do 30. juni 2014. godine, koji je 15. maja ove godine objavljen u dnevnim novinama “Oslobođenje”, “Dnevni avaz”, “Nezavisne novine” i “Dnevni list”.

Oni su tada istakli da je ovaj javni poziv u ime STK BiH objavila takozvana Komisija za obavljanje pripremnih radnji i kandidovanje i sazivanje Skupštine Komore.

“Prema Zakonu o STK BiH i Statutu Komore, raspisivanje izbora je u isključivoj nadležnosti Skupštine Komore, a ne nikakve ‘Komisije’ za koju se ne zna ni ko ju je formirao, ni po kom osnovu”, naglasili su Klincov i Lovrić, i podsjetili da su u više navrata zvanično i putem medija upozoravali da je STK BiH uzurpirana, te da su predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u organima Komore marginalizovani i da im se radi iza leđa.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izjavio je da će obavijestiti Savjet ministara BiH o nelegalnostima u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Izvor Agencije