DOBOJ – Na željezničku stanicu Doboj stigao je “talgo” putnički voz koji se nalazi u promotivnoj vožnji na prugama u BiH.

“Talgo vozovi sedme generacije spadaju u red najsavremenijih i mogu saobraćati na svim prugama, a karakteristični su po posebnoj nagibnoj tehnici koja je jednostavna za održavanje i omogućava visoki komfor i velike brzine, čak i do 220 kilometara na čas”, rekao je Srni predstavnik “Talgo” kompanije u BiH mašinski inženjer Adnan Đugum.

On je podsjetio da postoje “talgo” dnevne i noćne garniture, u kojima se nalazi devet vagona sa oko 270 mjesta prvog i drugog razreda sa posebnim odjeljcima za invalide, restoranom i drugim pratećim sadržajima, tako da su Željeznice Federacije BiH kupile devet takvih garnitura, a Željeznice Republike Srpske /ŽRS/ namjeravju da kupe četiri garniture.

“Uvođenjem garnitura `talgo` putničkih vozova uspostaviće se najsavremeniji putnički servis koji će u početku saobraćati na prugama RS i BiH, a zatim susjednih i ostalih evropskih zemalja”, dodao je Đugum.

Na sastanku u Doboju 3. juna između predstavnika Vlade RS i ŽRS, kao i španskog proizvođača “talgo” vozova postignut je dogovor o potpisivanju ugovora o isporuci četiri garniture vozova po devet ovih putničkih vagona, koje kreditira Vlada Španije.

Na tom sastanku je generalni direktor španske firme “Trans Madrid” Aleksandar Hajdika podsjetio da je prije nekoliko godina počela saradnja španskog preduzeća “Talgo” i ŽRS o mogućnostima uvođenja modernih garnitura “talgo” vozova.

Na 420 kilometara pruga u Srpskoj dnevno saobraća 85 putničkih vozova, čiji je red vožnje usaglašen sa redovima vožnje željezničkih kompanija Srbije i Hrvatske, kao i evropskih željezničkih uprava.

Izvor Agencije