BANJALUKA – Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da je trenutna privredna situacija u RS teška, ali da u ovoj godini očekuje povećanje nivoa industrijske proizvodnje što će se odraziti na ukupan privredni razvoj RS.

“Naravno da će privrednici koristiti različite metode da održe nivo svoje proizvodnje, nekim kreditnim zaduženjem ili korištenjem podsticaja Vlade, ali siguran sam da će nivo privredne aktivnosti biti veći u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Tegeltija nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore RS.

On je naveo da su privrednicima danas predstavljene izmjene i dopune Zakona o računovodstvu i reviziji, Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o Poreskoj upravi, na koji su postojale primjedbe Privredne komore.

“Imamo pozitivan stav privrednika o sva tri zakonska rješenja koja smo u međuvremenu pripremili i mislim da će ona biti na fonu onoga što je od nas očekivala poslovna zajednica”, rekao je Tegeltija i istakao da je najviše rasprave bilo o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, dodajući da je zahvat od osam odsto primijenjen na bruto platu.

Tegeltija je sa privrednicima razgovarao i o nefiskalnim opterećenjima, koja se, kako je rekao, ne primjećuju u nekim zakonskim rješenjima i saradnji sa Fondom dječije zaštite oko refundiranja ovih sredstava.

Ministar finansija RS predstavio je i dva koncepta podsticaja privredi u 2011. godini, među kojima su uredba koja bi stimulisala zapošljavanje putem subvencionisanja doprinosa i uredba koja bi definisala privlačenje investicija u istom periodu.

“Pokušali smo da zajedno usaglasimo dokument koji bi išao u pravcu podsticaja stanogradnje, jer je u ovom trenutku u sektoru građevinarstva najveći pad proizvodnje, a pogotovo u visokogradnji. Očekujemo da ćemo kroz završetak finansiranja gradnje autoputa Prnjavor–Doboj riješiti problem poslova u oblasti visokogradnje”, poručio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, radne grupe će nastaviti usaglašavanje ovih dokumenata a sredinom narednog mjeseca biće definisane sve zajedničke teme sa Privrednom komorom i potpisan zajednički akt Komore i Vlade RS.

Govoreći o kreditima Svjetske banke putem Investiciono-razvojne banke /IRB/ RS, Tegeltija je rekao da postojeće kreditne linije koje se daju preko ove banke pospješuju rad preduzeća, ali da je dobar dio domaće privrede značajno zadužen i teško može ostvariti uslove za dobijanje sredstava, što je najveći problem.

On je podsjetio da je Vlada RS na prošloj sjednici usvojila Akcioni plan za reformu sistema penzijsko-invalidskog osiguranja, i da će novim zakonskim rješenjima biti definisano i pitanje usklađivanja visine penzija kojeg nije bilo nekoliko godina. Tegeltija je rekao da za nekoliko dana ističe rok za plaćanje obaveza po osnovu stare devizne štednje i da je posljednji datum 7. mart.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da privrednici imaju najveće primjedbe na nova fiskalna opterećenja, ali i na niz nefiskalnih koja se odnose na zahvatanja pojedinih interesnih grupa koje nameću enormno visoke cijene svojih usluga.

“To se odnosi na notarske usluge, usluge Saveza revizora i računovođa, neprimjerene takse za razne potvrde, berzanske usluge za prometovanje akcija”, istakao je Đurić.

Prema njegovim riječima, teško je davati prognoze o kretanju privrede RS u ovoj godini, jer su i sve zemlje okruženja u nezavidnoj situaciji po pitanju uslova privređivanja, a fiskalna povećanja koja su nastupila ove godine dostigla su visinu jedne bruto plate.

Komentarišući uvođenje kredita Svjetske banke putem IRB RS, Đurić je rekao da su skoro sva preduzeća u RS niske kreditne sposobnosti, zbog čega se mali broj subjekata odlučuje na zaduženje, čak i kada se pojave kvalitetni krediti sa niskim kamatnim stopama.

Izvor Agencije