TREBINJE – Radnice trebinjskog tekstilnog preduzeća “Novoteks”, njih 24, koje su dobile otkaze zbog neodazivanja na posao i ometanja procesa proizvodnje, najavile su da će stupiti u štrajk glađu zbog, kako tvrde, nelegalnog i nezakonitog postupka dodjele otkaza.

Direktor ovog preduzeća Nikola Rakić je potvrdio da su radnice dobile otkaz i obrazložio da je prije nekoliko dana pozvao 34 radnice na razgovor, nakon čega je 11 pozvano da rade. Za sedam radnica je potpisao otkaz, jer se nisu odazvale na posao, dok je 17 zaposlenih poslodavac otpustio zbog ometanja procesa proizvodnje i nemogućnosti saradnje.

Nezadovoljne radnice, od kojih neke u ovom, nekada najvećem tekstilnom preduzeću u Republici Srpskoj (RS) rade i više od 30 godina, okupile su se u kabinetu direktora žučno protestujući zbog, kako su navele, nelegalnog i nezakonitog postuka dijeljenja otkaza koje su dobile u pisanom obliku.

Direktor kaže da je radnicama isplaćena februarska plata, te da je obračunata i martovska, i demantovao da postoji spisak sa imenima još 150 radnika ovog kolektiva kojima će biti uručeni otkazi, kako tvrde zaposleni.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Novoteksa” Bosiljka Uljarevuć izjavila je da je postupak direktora i poslodavca nelegalan i nezakont, te da za to trebaju da odgovaraju.

“Ukoliko se radi o ometanju proizvodnje, poslodavac je prvo bio dužan da opomene radnika pa tek onda da radnik odgovara disciplinski, nakon čega slijedi otkaz”, istakla je Uljarevićeva, ocjenjujući da je to zastrašivanje zaposlenih, te da, ukoliko se nastavi ovakva sitiuacija, preostaje samo da stupe u štrajk glađu.

Ona kaže da je o ovom slučaju obavijestila nadležne institucije, te da radnice nemaju čega da se plaše, jer je to urađeno na “bahat način” i bez zakonskog uporišta.

Radnice tvrde da im je znatno umanjena februarska plata koju su primile prije nekoliko dana i iznosila je u prosjeku od 150 do 170 KM.

Iako je Sindikat tražio isplatu još jedne plate kako bi počeo proces proizvodnje, radnice su kategorične da ni tada ne bi počele da rade ukoliko bi sadašnje rukovodstvo bilo na čelu firme.

I dalje ostaje neizvjesno kada će i da li će uopšte početi proces proizvodnje u ovom tekstilnom preduzeću u kome se i dalje međusobno okrivljuju, sa jedne strane radnici, a sa druge rukovodstvo i poslodavac.

Zaposleni u “Novoteks” ne dolaze na posao već skoro pet mjeseci, a poslovni partneri i kupci iz Njemačke su početkom godine prekinuli saradnju sa ovom firmom.

Ranije rukovodstvo i Upravni odbor firme su prije nekoliko mjeseci dali ostavke zbog nemogućnosti saradnje sa radnicima, dok je na mjesto direktora nedavno imenovan Nikola Rakić.

Izvor Agencije