BANJALUKA – Do kraja septembra prošle godine u 18 opština Republike Srpske nije izgrađen nijedan novi stan, a u devet ovih lokalnih zajednica nema ni započetih stanova, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U polovini od 18 opština koje nemaju nijedan novi stan, 428 stanova čeka da bude završeno.

– U Višegradu, Zvorniku, Milićima, Sokocu i Srpcu nema ni izgrađenih, ni nedovršenih stambenih jedinica – podaci su Zavoda.

U izvještaju, u kojem su posmatrane 32 opštine Srpske, navodi se da se do kraja septembra 2010. godine broj započetih, a nezavršenih stanova popeo na 2.651.

– Najviše nedovršenih stanova zabilježeno je u Bijeljini, i to 776 – navedeno je u Zavodu za statistiku.

Od 1.181 završenog stana u Republici Srpskoj, najviše ih je u Bijeljini i to 243, Doboju 149 i Banjaluci 135, dok je najmanje novih stanova dobila Rogatica, svega 13.

Ukupna površina novoizgrađenih stanova bila je 58.000 kvadratnih metara.

– Najviše “kvadrata” dobila je Bijeljina i to 11.500, Banjaluka 8.340, te Doboj oko 7.300. Najmanju površinu novoizgrađenih stanova imali su Rogatica, Pale i Nevesinje – podaci su Zavoda.

Sekretar Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori Republike Srpske Stanko Ivaštanin kaže da se tokom prošle godine zakon ponude i potražnje, koji uslovljava industriju stanogradnje, različito odrazio na opštine u Srpskoj.

– Evidentno je da se manje ulaže u izgradnju, jer je kriza još prisutna. Stanovi se manje kupuju, jer ljudi ne žele da rizikuju. Sve se to na kraju odrazilo na manji broj započetih nedovršenih stambenih zgrada – rekao je Ivaštanin.

Ulaganja

Prema podacima Zavoda za statistiku vrijednost izvršenih radova na stambenim zgradama u devet mjeseci 2010. bila je oko 64 miliona maraka, što je za 26 miliona maraka manje u odnosu na godinu ranije.

– U pet opština Srpske nije bilo ulaganja, a najviše investicija u građevinarstvu, oko 19 miliona maraka, zabilježeno je u Banjaluci. U prošloj godini najmanje je uloženo u Loparama, i to 16.000 miliona maraka – navodi se u izvještaju Zavoda.

Izvor Agencije