BANJALUKA – Čak 70 odsto objekata u Banjaluci koji su bili predmet revizije nema odobrenje za upotrebu, njih 30 odsto nema dozvolu za građenje, dok urbanističku saglasnost nema 10 odsto snimljenih objekata, pokazuju podaci izvještaja Glavne službe za reviziju RS.

Naime, Nacrt izvještaja revizije učinka “Sistem izdavanja urbanističkih saglasnosti i odobrenja za građenje i upotrebu” predstavljen je na jučerašnjem zasjedanju Skupštine grada Banjaluka, koji su odbornici podržali.

Zajedno s ostalim opštinama, Banjaluka je u izvještaju okarakterisana kao sredina u kojoj vrijeme trajanja postupka izdavanja dozvola nije prihvatljivo, procedure su komplikovane i vremenski i finansijski zahtjevne.

Boško Čeko, glavni revizor RS, kazao je da je ovim izvještajem ukazano na određene probleme koji se odnose na lokalne zajednice, a tiču se izdavanja urbanističkih i dozvola za građenje.

“Ovakva revizija vuče svaku lokalnu zajednicu ka razvoju i poboljšanju zakonskih propisa”, rekao je Čeko.

Milovan Bojić, rukovodilac Sektora revizije učinka u GSR, kazao je da je ova služba izvršila reviziju sistema davanja građevinskih dozvola i tako pokazala kompletno stanje u ovoj oblasti u RS, pa i Banjaluci.

“Tokom revizije utvrđeno je da je područje prostornog planiranja i izdavanja dozvola za građenje opterećeno nizom sistemskih prepreka i da se to manifestuje kroz duge postupke izdavanja dozvola”, kazao je Bojić.

On je naveo da na izdavanje dozvola za građenje utiče nedostatak prostornih planova, planske dokumentacije, kao i njihova međusobna neusklađenost.

“Kao posljedica propusta iz ove oblasti imamo bespravnu gradnju objekata”, kazao je Bojić.

Verica Kunić, načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje Administrativne službe grada, kazala je da su oni u gradu Banjaluci preduzimali sve što je u okviru lokalnih zajednica.

“Na ono što nije u rukama lokalnih zajednica ne možemo ni da reagujemo, osim inicijativno”, kazala je Kunićeva.

Komentarišući izvještaj, gradonačelnik Dragoljub Davidović kazao je da će on inicirati bitne promjene i pokretanje reformi u ovoj oblasti, kako bi u ovakvim stvarima bili što bolji i efikasniji.

Izvor Agencije