BANJALUKA – Gledajući po zakonom garantovanoj minimalnoj cijeni rada, zaposleni u Republici Srpskoj su među najlošije plaćenim radnicima u regionu.

Naime, u Republici Srpskoj minimalna plata je 370 KM, a kada se preračuna, minimalna zarada po satu je dvije marke.

Trenutno u RS minimalac prima oko 35.000 radnika, što znači da toliki broj radnika zaradi svega dvije marke za sat vremena, piše "EuroBlic".

Od radnika u Srpskoj jedino zarade samo zaposleni u Srbiji. Sadašnja minimalna cijena rada u Srbiji je nešto lošija od naše i kreće se oko 1,92 KM. S druge strane, radnici u Hrvatskoj koji primaju minimalnu platu, po satu zarade oko 4,2 KM. Bugari imaju garantovanu minimalnu zaradu za sat od 2,08 KM. Malo ispred nas su i Rumuni sa 2.28 KM, a Česi zarade 3,9 KM.

Zanimljivo je da Njemačka trenutno nema zakonom garantovanu minimalnu platu koju radnik može dobiti.

Minimalna plata u Srpskoj je 45 odsto prosječne plate, u Srbiji polovina, dok u ostalim zemljama zauzima manji udio od prosječne zarade. To znači da oni imaju znatno veće i prosječne plate.

Dok sindikati tvrde da je minimalna plata preniska i da se od nje ne može živjeti, poslodavci tvrde da ni ovako nisku minimalnu zaradu po satu ne mogu da izdrže. Među radnicima koji zarađuju minimalac, mnogi imaju srednju, pa čak i višu ili visoku školu.

Generalni sekretar Saveza sindkata RS Velka Odžaković naglašava da minimalac mogu da primaju oni radnici koji nemaju nikakve kvalifikacije, odnosno imaju završenu samo osnovnu školu.

"Radnici sa minimalnom platom bi trebalo da obavaljaju neke najobičnije poslove, za koje nije potrebna struka. Tako bi najnižu platu, prema kolektivnim ugovorima granskih sindikata, trebalo da prima oko 25.000 radnika. Međutim, prema podacima Poreske uprave RS, poslodavci daleko više prijavljuju radnika na minimalnu platu. Zloupotrebljava se postojanje najniže plate, pa tako prijavljuju i uplaćuju doprinose na tu minimalnu platu", istakla je Odžakovićeva.

Dodala je da bi postojanje minimalne plate trebalo da ide u korist radnika i da ih zaštiti.

"Nekvalifikovani radnici imaju nizak koeficijent i oni bi dobijali izuzetno niske plate. Zbog toga je potrebna zagarantovana najniža plata, kako takvi radnici ne bi dobijali manje od toga. Nažalost, poslodavci su to iskoristili, pa sve više prijavljuju radnika na minimalac, pa i one koji bi po stepenu obrazovanja morali da imaju znatno veću platu", naglasila je Odžakovićeva.

Zahvaljujući tome što im zakon dozvoljava da radnike mogu da prijave na minimalnu platu, poslodavci godišnje oštete fondove zdravstvenog i socijalnog osiguranja za nekoliko miliona KM. Javna je tajna da poslodavci pojedine radnike prijavljuju na minimalac, a ostatak plate im daju van bankovnih računa, kako bi platili manje doprinose. (EuroBlic)