BANJALUKA – U Republici Srpskoj ove godine registrovano je 2.251 novo preduzeće, u kojima je otvoreno ukupno 6.317 radnih mjesta, a najviše stanovnika zaposleno je u trgovini, ugostiteljstvu i visokogradnji, podaci su Poreske uprave RS.

Najviše novih radnih mjesta ove godine otvoreno je u trgovinama, i to 550, u kafe-barovima 547, a u visokogradnji zaposlen je 371 radnik.

– U hotelima i restoranima zaposlena su 232 radnika, u preduzećima za promet mješovitom robom 263, u uslužnim objektima otvoreno je 295 radnih mjesta, dok je 348 radnika zaposleno u preduzećima van Republike Srpske – kazali su u Poreskoj upravi.

U izgradnji objekata niskogradnje zaposleno je 168 novih radnika, frizerski i kozmetički saloni primili su 142, dok su u specijalizovane trgovine zaposlile 135 ljudi.

Predsjednik sekcije za lokalni razvoj u Udruženju ekonomista Republike Srpske SWOT Bojan Jojić rekao je da ovi podaci jasno oslikavaju prilike koje trenutno vladaju u privredi Srpske.

– Činjenica da je ove godine najviše novootvorenih radnih mjesta bilo u trgovini i ugostiteljstvu pokazuje da je industrija zapostavljena. Veće zapošljavanje i povećanje dodatne vrijednosti može se ostvariti samo povećanjem broja zaposlenih u industriji – kazao je Jojić.

Mjere

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Ranko Milić smatra da je neophodno preduzeti određene mjere, kako bi se smanjio pad uposlenosti privrednih subjekata i sačuvala postojeća radna mjesta.

Djelatnosti                        Nova radna mjesta

trgovina                                    550

kafe-barovi                            547

visokogradnja                          371

preduzeća van RS                   348

usluge – ostalo                          295

mješovita roba                        263

hoteli i restorani                 232

izgradnj. objek. nisk.              168

usluge za održ. ljepote         142

specijalizovane trgovine   135

UKUPNO                                  6.317

Izvor Glas Srpske