BANJALUKA – U Banjaluci su potpisana dva ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o grantovima – jedan za izgradnju sistema skupljanja otpadnih voda – faza 2 na području Bijeljine, vrijednosti 10,5 miliona evra, i jedan za Mahovljansku petlju vrijednosti pet miliona evra.

Ugovor za Mahovljansku petlju zaključen je između EBRD-a i Vlade i “Autoputeva RS”, a za izgradnju sistema skupljanja otpadnih voda u Bijeljini između EBRD-a i opštine Bijeljina i preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić zahvalio je Evropskoj komisiji koja je dala pet miliona evra za Mahovljansku petlju i 6,5 miliona evra za projekte u opštini Bijeljina, te Vladi Švedske za odobrenih četiri miliona evra donatorskih sredstava za Bijeljinu.

“Svu pomoć neophodnu za dobijanje ovih donatorskih sredstava pružila nam je Evropska banka za obnovu i razvoj i ovi projekti uspješno teku”, istakao je Džombić nakon potpisivanja ugovora i razgovora sa direktorom EBRD-a Džulijom Morenom.

Džombić je rekao da je sa Morenom razgovarao i o spremnosti EBRD-a da učestvuje u finansiranju dionice autoputa Banjaluka – Doboj i drugim projektima koji su od interesa za RS – iz oblasti energetike, komunalne infrastrukture.

“Očekujem veoma uspješnu saradnju u narednom periodu, kao što je to bilo do sada”, dodao je Džombić.

On je podsjetio da je Evropska banka za obnovu i razvoj Srpskoj dala kredit u iznosu od 21 milion evra za Mahovljansku petlju, te 12 miliona evra za dvije faze izgradnje kanalizacije u Bijeljini.

Direktor EBRD-a izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima i zahvalio EU na 11,5 miliona evra koje je obezbijedila, kao i švedskoj organizaciji SIDA za četiri miliona evra za Bijeljinu i 0,3 miliona evra za tehničku saradnju.

On je napomenuo da je sa premijerom Džombićem i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem imao uspješan razgovor o finasiranju autoputa Banjaluka – Doboj, te o obnovi određenih postrojenja u oblasti hidroenergije, centralnom grijanju i rukovanju čvrstim otpadom.

Ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg rekao je da je švedska Vlada usvojila četvorogodišnju Strategiju o pomoći BiH i da je veoma važan dio strategije zaštita životne sredijne.

Šef delegacije Evropske unije u BiH Boris Jarošević rekao je da je riječ o 8,5 miliona evra iz IPA fondova, dodavši da će tokom dvogodišnjeg perioda EU obezbijediti oko 90 miliona evra grantova za različite infrastrukturne projekte.

“Ti fondovi biće korišteni uporedo sa kreditima iz različitih finansijskih organizacija. Takođe, podržavamo projekte iz oblasti zaštite životne sredine, kao što je projekat švedske Vlade, ali smo posebno zainteresovani za projekte iz oblasti infrastrukture – za izgradnju puteva, željeznica”, naveo je Jarošević.

Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da je riječ o kreditnim sredstvima dobijenim po veoma povoljnim uslovima kada je riječ o kamatnoj stopi i rokovima otplate.

“Bez ovih grantova bilo bi veoma teško realizovati ove projekte.Nadamo se da ćemo uspjeti da sa EBRD-om realizujemo kreditne projekte za razvoj infrastrukture pod uslovima koje smo dogovorili”, napomenuo je Tegeltija.

Direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić podsjetio je da je grant od pet miliona evra podrška kreditu od 21 milion evra, koji je EBRD odobrila za izgradnju Mahovljanske petlje, koja bi trebalo da bude spoj autoputeva Banjaluka – Gradiška i Banjaluka – Doboj.

On je podsjetio da su radovi počeli u aprilu prošle godine i da teku planiranom dinamikom.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da je potpisivanjem današnjeg ugovora obezbijeđen dio sredstava kako bi se zaokružila jedna faza i u naredne tri godine završio veći dio kanalizacije. On je rekao da je do sada urađeno dvije petine kanalizacione mreže u gradu.

Direktor bijeljinskog “Vodovoda i kanalizacije” Vasilije Mićić ocijenio je da je uređenje kanalizacionog sistema u Bijeljini veoma bitno zbog zaštite životne sredine i izvorišta vode za piće.

EIB I EBRD spremne da finansiraju dionicu autoputa

Objavljeno u kategoriji:- FINANSIJE dana 15.02.2011 Pregleda 110 puta, 110 danas

BANJALUKA, Evropska investiciona banka /EIB/ i Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ spremne su da finansiraju dionicu autoputa Prnjavor – Doboj, čija izgradnja bi koštala oko 130 miliona evra, izjavio je danas šef kancelarije EBRD-a u BiH Džulio Moreno.

Moreno je istakao da bi se u izgradnju dionica autoputa Banjaluka – Prnjavor i Karuše – Jakeš išlo putem javno-privatnog partnerstva.

On je naglasio da se na tendere koje objavi EBRD mogu prijaviti međunarodni i lokalni investitori.

“Trenutno u Republici Srpskoj postoji nekoliko firmi koje su se ujedinile u Konzorcijum G7 i kvalitetom zadovoljavaju uslove za prijavljivanje na tender EBRD-a”, rekao je novinarima Moreno.

Moreno je danas u Banjaluci razgovarao sa predsjednikom Vlade RS Aleksandrom Džombićem o mogućnostima finansiranja autoputa Banjaluka – Doboj i različitim projektima u energetskom sektoru.

Izvor Agencije