BANJALUKA, Od 1. januara naredne godine biće ukinute stope carina na uvoz određenih vrsta robe porijeklom iz EU, koje su obuhvaćene aneksima Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Za proizvode – kao što su dizel-gorivo, bezolovni motorni benzin sa oktanskim brojem 95 ili većim i lož-ulja ekstra lakog – carina će biti u potpunosti ukinuta, a to se isto odnosi i na gume za bicikle, putničke automobile, autobuse i kamione.

Od 1. januara 2011. godine carina će u potpunosti biti ukinuta i za određene proizvode tekstilne industrije, poput spavaćica i pidžama, kratkih majica, džempera, pulovera i prsluka, trenerki, skijaških odijela, kupaćih kostima i slično.

Takođe, carina će od početka naredne godine u potpunosti biti ukinuta na određene predmete građevinske i metalne industrije i određene sportske rekvizite.

Carina se u potpunosti ukida i na ovčije i kozije meso, na koje se trenutno naplaćuje u iznosu od 2,5 odsto, a od početka iduće godine biće u potpunosti ukinuta.

Na određene mliječne proizvode, poput određenih namaza i sireva, stopa carine trenutno iznosi 2,5 odsto, a od početka 2011. godine biće ukinuta, kao što će biti ukinuta carina i za određene vrste povrća.

Od 1. januara naredne godine biće smanjene stope carine na uvoz određenih vrsta robe porijeklom iz EU, kao što su proizvodi poput bezolovnog motornog benzina sa oktanskim brojem manjim od 95 – stopa carine se smanjuje sa šest odsto na četiri odsto, a u potpunosti će biti ukinuta 2013. godine.

Isto se odnosi i na motorna ulja, tačnije kompresorska ulja za podmazivanje i turbinska ulja za podmazivanje, gdje je carina trenutno šest odsto, a od početka iduće godine biće četiri odsto.

Stopa carine se postepeno smanjuje i za određene tekstilne proizvode – poput kaputa, ogrtača i pelerina od umjetnih i sintetičkih vlakana, odijela od vune, jakni, sakoa i hlača, kostima od vune, pamuka i sintetičkih vlakana, bluza i košulja od pamuka ili sintetičkih vlakana i slično.

Stopa carine za ove proizvode trenutno iznosi 9 odsto, a od naredne godine iznosiće 6 odsto.

Ovakvo postepeno ukidanje carina odnosi se i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva, kao i na polovna putnička motorna vozila s porijeklom iz EU za koja takođe stopa carine trenutno iznosi 9 odsto, a od početka 2011. godine biće 6 odsto, a 2013. u potpunosti biće ukinuta carina na putnička motorna vozila iz EU.

Stope carine se od početka 2011. godine smanjuju i na određene mliječne proizvode, poput nekih jogurta, mliječnih namaza i sl., a u zavisnosti od sadržaja mliječne masnoće sa trenutnih šest na četiri odsto.

Sa sadašnjih šest na četiri odsto biće snižena carinska stopa i na teleće i juneće meso.

Takođe, kafa pržena, sa i bez kofeina, trenutno ima stopu carine od šest odsto, a od početka 2011. godine naplaćivaće se carina u iznosu od četiri odsto, dok će u potpunosti biti ukinuta 2013. godine.

Primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU započela je 1. jula 2008. godine.

Već početkom primjene Privremenog sporazuma započelo se sa ukidanjem i snižavanjem stopa carine na određene proizvode, kako je i dogovoreno u pregovaračkom procesu između BiH i EU.

Od početka 2009. godine za oko 90 odsto proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju porijeklo iz EU carine su u potpunosti ukinute, a za ostale proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor sa EU da se stope carine postepeno smanjuju od 2008. do 2013. godine.

U UIO navode da je teško je reći da li će doći do smanjenja cijena od početka iduće godine zbog ukidanja i smanjenja carina.

Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo zavisi od ponude i potražnje u datom momentu, dok u svakom slučaju ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu proizvoda.

Ukidanje i smanjenje carina na uvoz određenih proizvoda iz zemalja članica EU rezultira i smanjenjem prihoda od carina.

Ako se uporedi jedanaest mjeseci 2010. godine sa istim periodom prošle godine, vidljivo je da su prihodi po osnovu carina manji za 44 miliona KM u ovoj godini.

Naime, dok je u toku jedanaest mjeseci ove godine po osnovu prihoda od carina prikupljeno 272 miliona KM, u istom periodu prošle godine prikupljeno je 316 miliona KM, te je sasvim sigurno da će prihodi od carina biti manji i iduće godine.

Najveći pad prihoda od carina zabilježen je 2009. godine, kada je u potpunosti ukinuta carina na najveći dio proizvoda, i to gotovo 90 odsto, koji se uvoze i imaju porijeklo iz EU.

Tome u prilog govori činjenica da su u 2008. godini prihodi od carina iznosili 650 miliona KM, a u 2009. godini 345 miliona KM.

Izvor Agencije