BANJALUKA – Gradska razvojna agencija uskoro će kroz aktivnosti Garantnog fonda i u saradnji sa gradskom upravom obezbijediti povoljnije uslove za razvoj i unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz olakšan pristup finansijskom tržištu, odnosno kroz obezbjeđivanje kredita po povoljnijim uslovima. Maksimalan iznos kredita biće 50.000 maraka, izjavila je rukovodilac Odsjeka za opšte, pravne i finansijske poslove ove agencije Biljana Popović.

– Aktivnosti na realizaciji projekta uspostavljanja Garantnog fonda su u završnoj fazi, jer je još u toku javna nabavka za izbor banke. Iako ovaj fond nije zvanično počeo sa radom interesovanje preduzetnika je izuzetno veliko – istakla je Popovićeva.

Prema njenim riječima, procedura dobijanja kreditnih sredstava po povoljnijim uslovima nego što su zvanični regulisaće se ugovorom sa bankom poslije kojeg se deponuju sredstva u vidu garantnog portfolia.

– Procedura dobijanja kreditnih sredstava neće dugo trajati jer će radnik Gradske razvojne agencije obrađivati zahtjev i sa prijedlogom ga dostavljati na adresu Garantnog odbora. Ukoliko njihova odluka bude pozitivna ubrzo se zaključuje ugovor sa preduzetnikom te se odluka o izdavanju garancije dostavlja banci – rekla je Popovićeva.

Ona je naglasila da će Fond sa bankom da dogovori obračun nižih kamatnih stopa ali i povoljnije uslove kreditiranja kao što su grejs period, rok otplate…

– Sve ćemo učiniti da podstaknemo razvoj malih i srednjih preduzeća. Fond neće primati kreditne zahtjeve za kupovinu akcija, trgovinsku i ugostiteljsku djelatnost, sredstva javnog informisanja te igre na sreću.

Mnogi u Banjaluci koji imaju privatni biznis ili namjeravaju da se njime bave pozdravljaju uspostavljanje Garantnog fonda.

– Dobro je to što i grad preko svojih institucija kao što je Garantni fond vodi računa o otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju socijalnog stanja građana – rekao je Boris Miličić koji namjerava da se bavi biznisom.

Uslovi

U Garantnom fondu formulisani su osnovni kriterijumi za dodjelu sredstava.

– Ekonomska opravdanost projekta, korišćenje domaćih resursa, zapošljavanje određenog broja radnika, zaštita životne sredine, projekti planirani usvojenim studijama GRA… Sve su to osnovni uslovi koji treba da se ispune prije odobravanja sredstava – istakla je Biljana Popović.

Izvor Agencije