BANJALUKA – Uprkos poteškoćama s kojima se zbog ekonomske krize i nedovoljne zaštite domaće proizvodnje susreću mnoga proizvodna preduzeća u RS, preduzeće “Vitaminka” iz Banje Luke planira da ove godine ostvari ukupan prihod od oko 30 miliona KM.

– Prošla godina, u kojoj smo ostvarili ukupan prihod od 28 miliona KM, bila je rekordna za nas. Ove godine planirali smo da ostvarimo veći prihod od prošlogodišnjeg i nadamo se da ćemo, iako se surećemo s brojnim problemima, uspjeti da to i ostvarimo – rekao je Mikić.

On je dodao da veliki problem u poslovanju predstavlja otežana mogućnost naplate potraživanja.

– S obzirom na to da se mnogi naši partneri i trgovački centri nalaze u teškoj situciji i da nisu često likvidni, trenutno nismo u mogućnosti da naplatimo osam miliona potraživanja što nam otežava poslovanje – naveo je Mikić i dodao da bi naplatom ovih dugovanja bili u mogućnosti da otkupe potrebno voće i povrće za preradu, za što je potrebno oko deset miliona KM.

Poslovanje "Vitaminke" otežava i nabavka potrebne ambalaže za koju ovo preduzeće izdvaja skoro isti iznos sredstava koliko za otkup voća i povrća.

– Kako u BiH niko ne proizvodi staklenu ambalažu i poklopce, kao ni papirnu ambalažu, moramo da obezbijedimo dodatna sredstva kako bi uvezli ovu ambalažu iz zemalja okruženja – kazao je Mikić. On je podsjetio da su za podsticaj izvoza od Vlade RS dobili 100.000 KM koje u uložili u obezbjeđivanje uslova za izvoz proizvoda.

Prema njegovim riječima, većina proizvodnih preduzeća u RS i BiH nalazi se u teškom položaju jer domaća proizvodnja nije dovoljno zaštićena i podržana, kao što je to slučaj u razvijenim zemljama.

– Mnoga preduzeća bila su primorana da uzmu kredite koje je sad teško otplaćivati. Zbog toga smo ispred udruženja proizvodnih preduzeća pokrenuli inicijativu da banke na određeni period, dok se situacija ne poboljša, naplaćuju samo kamatu, a ne glavnicu. Nadamo se da ćemo uspjeti da postignemo dogovor – naveo je Mikić.

"Vitamika" ove godine planira da realizuje premium program vrhunskog kvaliteta, kao i komercijalni program. Ovo preduzeće trenutno zapošljava 260 stalnih radnika i 250 sezonskih, a u planu je da u narednom periodu angažuje još sezonaca.

    Nema poskupljenja

    Iako je došlo do poskupljenja voća i povrća i do 50 odsto, Mikić kaže da za sad ne razmišljaju o poskupljenju proizvoda.

    – Cijene naših proizvoda ostaće na prošlogodišnjem nivou, a poskupljenje voća i povrća pokušaćemo da nadoknadimo internom ekonomijom ili smanjenjem proizvodnog programa. Međutim, sve će zavisiti od konkurencije i od dešavanja na tržištu – rekao je Mikić.

Izvor Agencije