BANJALUKA – Plate direktora javnih preduzeća, ustanova i fondova biće smanjivane postepeno, prvo za 10, zatim 15 i na kraju za 25 odsto, s tim da će platne liste direktora biti svrstane u tri platna razreda.

Prvi platni razred biće do 1.500, drugi do 2.000, a treći do 3.000 KM, što znači da maksimalna plata direktora neće prelaziti tu cifru.

U spiskovima koji su dostavljeni Vladi RS pojedini rukovodioci mjesečno su na osnovu plata i naknada iz upravnih i nadzornih odbora mjesečno inkasirali i preko 4.000 KM.

Međutim, do zaključka Vlade RS, koji će najvjerovatnije biti objavljen na sjednici u četvrtak, ne zna se koja preduzeća, fondovi i ustanove idu u koji razred.

"Vlada RS će najvjerovatnije na redovnoj sjednici u četvrtak donijeti zaključak, koji će biti obavezujući za sve direktore javnih preduzeća, ustanova i fondova", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Nakon sastanka Aleksandra Džombića, premijera RS, sa direktorima javnih preduzeća, ustanova i fondova, koji je održan juče u Banjaluci, direktori pojedinih preduzeća podržali su namjeru Vlade da plate direktora budu smanjene i na neki način ujednače.

"Ovo je bio jedan ozbiljan sastanak s ciljem da se svi uključimo u prevazilaženje svjetske krize. Bilo je riječi i o redukovanju plata svih rukovodećih ljudi u javnim preduzećim,a kako direktora, tako i izvršnih direktora i pomoćnika, i svi smo to svesrdno podržali. Lično smatram da je to dobar potez Vlade RS i da svi treba da učestvujemo u saniranju ekonomske krize i da napravimo uštede gdje god je to moguće", kazao je Neđo Ilić, direktor JP "Šume RS", i dodao da je spreman da svoju platu od oko 3.000 KM smanji.

Na smanjenje plate od 1.650 KM spreman je i Nenad Ratković, direktor Doma penzionera u Banjaluci, koji nije propustio priliku da kaže da je on jedini direktor bez službenog vozila i mobilnog telefona.

Poslije sastanka, na kojem su, pored premijera Džombića, učestvovali i potpredsjednici Vlade RS Anton Kasipović i Džerard Selman, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, saopšteno je da je od direktora zatraženo da sprovedu politiku Vlade RS u skladu s mjerama za ublažavanje negativnih posljedica svjetske ekonomske krize.

"Premijer Džombić upoznao je direktore javnih preduzeća, ustanova i fondova da će Vlada RS donijeti podzakonske akte kojima će biti ograničena ukupna primanja i definisan način zaključivanja menadžerskih ugovora", istaknuto je u saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

U saopštenju se dalje navodi da je Džombić zatražio da svi budžetski i vanbudžetski korisnici naprave plan uštede troškova menadžmenta.

Podsjećanja radi, početkom februara Vlada RS donijela je zaključak i obavezala sve direktore javnih preduzeća, fondova i ustanova da u roku od pet dana Vladi RS dostave svoje platne liste.

Kako je tada pojasnio premijer RS, cilj je da se "bezobrazno visoke plate pojedinih direktora" smanje te da se na neki način ujednače, jer nije u redu da direktor neke ustanove ima veću platu od ministra u Vladi RS.

Izvor Nezavisne novine