BANJALUKA – Vlada Republike Srpske danas je za 8.263.620 KM kupila cjelokupnu imovinu banjalučkog preduzeća Fabrika alatnih mašina /FAM/ “Jelšingrad”, potvrdila je pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Slavica Bogdanović.

Ona je istakla da je preduzeće kupljeno na ponovljenoj drugoj licitaciji u Okružnom privrednom sudu Banjaluka i da se u toku naredna tri radna dana čeka zaključak Suda da je Vlada RS izabrana kao kupac.

“Nakon toga se ide na izradu i ovjeru kupoprodajnog ugovora, plaćanje poreza na promet, PDV-a i nastavlja se obavljati djelatnost u preduzeću”, istakla je Bogdanovićeva.

Ona je napomenula da se djelatnost u FAM “Jelšingrad” obavlja i sada, u toku stečajnog postupka, jer su organi stečajnog postupka usvojili i sačinili plan reorganizacije preduzeća kojeg je Vlada RS dužna da poštuje i realizuje u naredne dvije do tri godine u skladu sa uslovima iz plana.

Stečajni upravnik FAM “Jelšingrad” Aleksa Nježić rekao je Srni da u narednom periodu Vlada RS treba da plati kupljenu imovinu, nakon čega treba da se uvede u posjed i preuzme ovo preduzeće.

Predstavnik bivših radnika “Jelšingrada” Nedo Nikodinović rekao je Srni da je ovo pravi potez Vlade RS i da su radnici veoma zadovoljni činjenicom da je preduzeće kupila Vlada, a ne neko drugi.

“Zahvaljujemo Vladi RS što se pojavila na drugoj licitaciji, jer je `Jelšingrad` najveći privredni gigant, ne samo Banjaluke, već i čitave RS i kao takav može veoma brzo pokrenuti proizvodnju”, zaključio je Nikodinović.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci danas u 13.00 časova održana je druga licitacija za prodaju imovine “Jelšingrada” kao stečajnog dužnika. 

Izvor Agencije