BANJALUKA – Vlada RS ukinula je na prvoj sjednici u novom sazivu, održanoj u četvrtak, plaćanje troškova mobilnih telefona službenicima Vlade, budžetskim korisnicima, vanbudžetskim fondovima i javnim preduzećima, potvrdio je Aleksandar Džombić, premijer RS, na konferenciji za novinare.

Kako je pojasnio, odluka će se odnositi i na predsjednika Vlade i na sve ministre. Osim toga, Vlada je zabranila korištenje službenih automobila van radnog vremena svim ovim kategorijama, kao i reprezentaciju. Ukidanje reprezentacije ne odnosi se samo na rukovodioce, odnosno odgovorna lica.

Vera Sajić, šef Biroa za odnose s javnošću, rekla je da je ova odluka donesena na inicijativu predsjednika Vlade i da je bila jednoglasna.

"To nije bilo u dnevnom redu Vlade, već se radi o odluci koju je premijer Džombić predložio na samoj sjednici. Rekao je da se to donosi u cilju ušteda i pitao da li se ostali slažu s tim. Svi ministri su to odmah podržali", rekla je Sajićeva.

Nova vlada je dobila i dva potpredsjednika. Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture, ostaje i u novom sazivu potpredsjednik, dok će umjesto Jasne Brkić, dosadašnjeg ministra ekonomskih odnosa i regionalne saradnje, na toj poziciji biti stari i novi ministar pravde Džerard Selman.

Najvažnija stvar o kojoj su raspravljali na sjednici Vlade, kako je rekao Džombić, bila je priprema plana rada u prvih sto dana. Kako je pojasnio, sva ministarstva će na narednoj sjednici donijeti svoje planove i dinamiku kojom će te planove ostvarivati.

Prema Džombićevim riječima, radi se o aktivnostima na informatizaciji školskih ustanova računarskom opremom iz Srbije, za koje će Vlada Srbije odobriti kredit od četiri miliona evra uz učešće Vlade od milion evra.

Osim toga, biće formirana agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova, otvoren portal online obrazovanja, nađen modalitet finansiranja izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj, donesen plan o izgradnji još jedne gimnazije u Banjaluci, sa socijalnim partnerima usaglašen Zakon o PIO u sklopu reforme PIO-a, te donesen i zakon o pravima boraca. Takođe, biće ispregovaran kredit od 30 miliona dolara s Južnom Korejom radi izgradnje južnog krila bolnice na Paprikovcu, kao i kredit Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju dvije bolnice, jedne u Bijeljini i druge u Banjaluci. Lokalnim zajednicama biće vraćena komunalna preduzeća, biće usaglašen Pravilnik o subvencijama poljoprivrednicima, te predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama na nivou BiH radi povoljnijeg plavog dizela za poljoprivrednike. Jedna od važnijih stvari koju planira Džombićeva vlada je i pregovaranje kredita za izgradnju irigacionog sistema i sistema za zaštitu od poplava. Kako bi privrednicima olakšali poslovanje, planirane su aktivnosti na ukidanju poslovnih barijera i pripremanju nekoliko novih zakona. Planirana je izrada energetske strategije RS, obezbjeđivanje kredita za izgradnju TE Ugljevik II, te nove kreditne linije Investiciono-razvojne banke RS.

"To su samo neki planovi koje imamo, a koji su u opsegu mnogo obimniji", rekao je Džombić.

Vlada je juče zadužila tri ministarstva da iznađu plan aktivnosti na zaštiti osnovnih životnih namirnica, te je istakao da će uskoro biti završene i analize kako to uraditi.

Poljoprivrednici će dobiti 18.000 tona đubriva za njive, a voćari 1.500 tona. Subvencija će, prema riječima Miroslava Milovanovića, novog ministra poljoprivrede, biti povećane sa 20 na 25 odsto. Ministar je obećao da će đubrivo stići između 1. i 15. aprila, a poljoprivrednici će ga moći platiti do kraja godine u novcu ili robi.

Vlada je na osnovu dokumenata i mapa dobijenih iz Dejtona utvrdila i entitetsku liniju razgraničenja, a prema Selmanovim riječima, taj dokument će biti upućen na razmatranje komandantu NATO-a u BiH, koji po Dejtonskom sporazumu ima nadležnost nad tim pitanjem.

"Pozvali smo i Savjet ministara i Vladu FBiH da imenuju svoje članove u zajedničku komisiju, što im je bila obaveza nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se i ovaj posao završio. Tri odsto je bilo utvrđeno, a onda su predstavnici FBiH napustili rad te komisije", rekao je on.

Vlada će u prvih sto dana otvoriti predstavništvo u Beču.

Izvor Agencije