BANJALUKA – Vlada RS nastavlja da pomaže razvoj istočnog dijela Republike Srpske, a u tom cilju odobreno je još 15 miliona maraka Fondu za razvoj istočnog dijela Srpske.

Sredstva će biti obezbijeđena sa posebnog računa od privatizacije državnog kapitala i sukcesije imovine bivše SFRJ (tzv. eskoru račun), a biće doznačena Fondu za razvoj istočnog dijela Republike Srpske.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je juče poslije sastanka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Vinkom Radovanovićem i načelnicima šest opština sarajevsko-romanijske regije da će Vlada RS nastaviti da ulaže u Istočno Sarajevo istim intenzitetom kao i do sada.

On je podsjetio da je Vlada do sada uložila 130 miliona maraka.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović rekao je da je za ovaj grad prioritet rješavanje pitanja Bolnice Kasindo i naglasio da je dogovoreno da će biti održan poseban sastanak o turističkim potencijalima Jahorine.

Direktor Fonda za razvoj istočnog dijela RS Branislav Subotić rekao je da je odobravanje sredstava Fondu proces koji traje već tri godine.

– Ova sredstva biće utrošena, kao i do sada, u skladu sa planom rada Fonda za razvoj istočnog dijela RS, a putem kreditnih linija IRB RS, kroz ulaganja u hartije od vrijednosti i neke druge vidove pomoći preduzećima i jedinicama lokalne samouprave – kazao je Subotić.

Prema njegovim riječima Fond ne planira raspodjelu sredstava po opštinama, već jednostavno reaguje po zahtjevima.

– To znači da svaki projekat koji se iskristališe u nekoj opštini možemo da finansiramo emisijom obveznica – istakao je Subotić i dodao da je prošle godine putem pet kreditnih linija plasirano 16,3 miliona maraka kroz 129 projekata u 29 opština u istočnom dijelu RS.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović kazao je da je ova opština kandidovala sedam projekata, od kojih se samo jedan ne uklapa u kriterijume.

– Prethodno su veće investicije otišle na izgradnju na području opština Bratunac i Srebrenica, gdje je urađeno oko 35 kilometra asfaltnih dionica, što je jedan od naših kapitalnih projekata – istakao je Mlađenović i istakao da očekuje da će neki od projekata koje je opština kandidovala biti odobreni.

On je naglasio da je zadovoljan dosadašnjim ulaganjima u Srebrenicu i Bratunac koje su "za izgradnju puteva dobile velika sredstva".

Razvojni program

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je ranije da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske (RS) od 2007. do 2010. godine odobreno 248 projekata u vrijednosti od 578,2 miliona maraka.

Izvor Agencije