VLAŠIĆ – U proteklom periodu na planini Vlašić sve su češće na vikendicama u srcu Babanovca postavljene table o prodaji. Od kompleksa sa apartmanima do vikendica cijene se kreću od nekoliko desetina do stotina hiljada KM.

Prodaja je počela već 2003. godine, a broj nekretnina koje se prodaju povećan je 2008. godine i od tada je u stalnom porastu. Gradnja vikendica na Vlašiću počela je upravo 2003. godine, a veliki broj njih izgrađen je bez potrebnih dozvola i saglasnosti. 
Međutim, s obzirom da u periodu od 2008. do 2011. godine turistička sezona nije bila najuspješnija, vlasnici su se sve češće odlučivali na prodaju vikendica, a njihove cijene, s obzirom na sve veću popularnost Vlašića, vrtoglavo su rasle. 
Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Mato Matošević je izjavio da je potražnja za nekretninama na Vlašiću u porastu. 
O velikom interesovanju arapskih turista za nekretnine u BiH kazao je da Turistička zajednica nema uticaj na privatne vlasnike te da Arapi mogu da kupuju nekretnine samo posredno. Shodno tome i hotelijeri su svoje ponude prilagodili turistima koji dolaze na Vlašić iz arapskih zemalja te su oni rado viđeni gosti. (Klix)