NEW YORK – Pandemija virusa korona gura lanac snabdijevanja hranom do svojih granica.
Gašenje poljoprivrednih gospodarstava ostavlja Amerikance opasno blizu uočavanja nestašice mesa u trgovinama. U međuvremenu, poljoprivrednici se suočavaju s vjerovatnim odstranjenjem miliona životinja.

“Lanac snabdijevanja hranom počeo je pucati”, rekao je John Tyson, predsjednik Tyson Foods Inc., najveće američke mesne kompanije.

Izbijanja epidemije prisiljavaju se na zatvaranje nekih od najvećih klaonica u zemlji, gdje se svakodnevno obrađuje desetine hiljada životinja. Kako se pogoni zatvaraju, proizvođači nemaju gdje prodati stoku. To prisiljava poljoprivrednike da donose teške odluke o zbrinjavanju svojih životinja. Situacija je tako teška da američka vlada uspostavlja središte za pomoć u depopulaciji i metodama zbrinjavanja.

“Milioni kilograma mesa će nestati” kako se zatvaraju firme, rekao je Tyson u postu na blogu na web stranici tvrtke.

“Uz nedostatak mesa, tu je i ozbiljno pitanje otpada hrane. Poljoprivrednici u cijelom SAD jednostavno neće imati gdje prodati stoku koja će biti obrađena, a mogli su nahraniti naciju. Depopulacija će zahvatiti milione životinja – kokoši, svinja i goveda.”

Njegovi komentari tek su odjeci upozorenja koje su odaslali Smithfield Foods Inc., najveći svjetski proizvođač svinjetine, i JBS SA, najveći svjetski prooizvođač mesa, da će potrošači vjerojatno primijetiti nedostatak mesa.

Gotovo trećina američkog kapaciteta svinjskog mesa je smanjena, a JBS je u nedjelju najavio da će zatvoriti još jedno postrojenje za proizvodnju govedine u Wisconsinu. Brazil, najveći svjetski isporučitelj piletine i govedine, prvi je zatvorio peradarnice. Ključne operacije su zatvorene i u Kanadi, a posljednja u nizu je tvornica peradi u British Columbiji.

Dok stotine pogona u Americi još rade, nevjerovatna ubrzavanja poremećaja snabdijevanja su alarmantna. Zajedno, SAD i Brazil čine oko 65% svjetske trgovine mesom.

“Apsolutno je bez presedana”, rekao je Brett Stuart, predsjednik konsultantske kuće sa sjedištem u Denveru Global AgriTrends.

“To je lose-lose situacija gdje proizvođači riskiraju da izgube sve, a potrošači riskiraju da plate veće cijene. Restorani bi za sedmicu dana mogli biti bez svježeg mljevenog mesa. ”

Cijene mesa rastu zbog poremećaja u snabdijevanju. Američka veleprodajna govedina porasla je rekordno, a veleprodajna svinjetina porasla je gotovo 30% prošle sedmice.

Franchise Systems Inc., Jersey Mike, koja ima 1.750 prodavaonica u SAD, sarađuje sa svojim dobavljačem pršuta Clemens Food Group kako bi osigurala snabdijevanje svinjetinom, nešto što prodaju prilično malo u svojim sendvičima.

“Mi smo već ppomalo prikočili jer osjećamo nestašice koje dolaze”, rekao je Peter Cancro, izvršni direktor.

Ipak, neka su se postrojenja ponovo pokrenula nakon ispitivanja radnika i poboljšanja uslova, a većina brazilskih postrojenja još radi. Još jedna stvar koju treba razmotriti: U Evropi još nije bilo velikih obustava. Na Evropsku uniju otpada oko petine svjetskog izvoza mesa, pokazuju američki vladini podaci. (Seebiz)