BIJELJINA – Fabrika za preradu povrća i voća “Sava Semberija” iz Bijeljine preradila je od juna ove godine, kada je počela s radom, 370 tona graška i oko 1.000 tona krastavca.

Osim ovih dominantnih vrsta povrća, “Sava Semberija” je preradila i određene količine cvekle, te proizvela značajnu količinu kompota od kajsije, breskve i šljive. Veći obim posla uticao je i na zapošljavanje novih radnika i u obnovljenim pogonima nekadašnjeg državnog giganta angažovano je 170 ljudi.

Vlasnik “Sava Semberije” Milorad Krstić kaže da su loše vremenske prilike uticale na kvalitet voća i povrća na području Semberije i da su primorani da sirovinu uvoze iz Srbije i Crne Gore.

“Zahtijevamo sirovinu prve klase, jer naš finalni proizvod mora zadovoljiti vrhunske standarde kvaliteta. Slogan naše fabrike je ‘prirodno i zdravo’ i držimo se tog cilja. Menadžment insistira na poštovanju važećih standarda u proizvodnji povrća i pravilnoj primjeni zaštitnih sredstava, a proizvodimo prerađevine bez upotrebe konzervansa i aditiva”, rekao je Krstić.

U “Sava Semberiji” trenutno prerađuju krastavac delikates standardnog kvaliteta i šljivu, a u narednom periodu očekuju od semberskih poljoprivrednika papriku, paradajz i patlidžan.

Izvor Agencije