BANJALUKA – Pojedine banke u Republici Srpskoj počele su da snižavaju kamatne stope na kredite stanovništvu i privredi, a u bankama kažu da smanjenja idu do dva procentna poena.

U NLB Razvojnoj banci ističu da su ove godine već smanjene kamatne stope na kredite privredi, a sada se ide ka snižavanju kamata na kredite namijenjene stanovništvu.

– Kamatne stope na kredite građanima smanjuju se za minimalno jedan procentni poen, odnosno za više od deset odsto – kazali su u NLB Razvojnoj banci i dodali da prate dešavanja na finansijskom tržištu te da jednom mjesečno razmatraju visinu kamatnih stopa.

U Raiffeisen banci kažu da su po drugi put ove godine snizili kamatne stope na kredite fizičkim licima.

– Smanjenje kamatnih stopa je realizovano u zavisnosti od vrste kreditnog proizvoda i roka otplate kredita, čime su kamatne stope za određene kreditne proizvode smanjene do dva procentna poena – istakli su u ovoj banci.

Dodaju da Raiffeisen banka kontinuirano prati tržišna kretanja i da u skladu sa njima prilagođava svoju kreditnu politiku.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac kaže da je, ako se ima u vidu da je opala potražnja za kreditima, logičan potez banaka bilo smanjenje kamata.

– Visina smanjenja kamata zavisi od poslovne politike banke. Neke banke žele da poboljšaju poslovne rezultate, a to mogu samo povećanim plasmanom kredita, dakle prinuđene su da smanjuju kamate i poboljšavaju uslove kreditiranja – kazao je Grabovac.

On je rekao da su banke u RS u jednom trenutku na tržištu imale monopol i određivale kamate sa dosta visokim maržama.

– Ipak mislim da su ta vremena prošla, jer je potražnja za kreditima sve manja – kazao je Grabovac.

Direktor Hypo Alpe Adrija banke Banjaluka Samuel Vlčan rekao je ranije da su i aktivne i pasivne kamatne stope u RS i BiH previsoke.

– Ako uzmemo u obzir činjenicu da stanovnici plaćaju efektivnu kamatnu stopu na kredite od devet, pa čak i deset odsto, moramo priznati da je to previsoka kamatna stopa. Ovakva politika kamatnih stopa uzrokuje velike probleme klijentima u privredi, jer im odmaže da budu konkurentni preduzećima u EU – kazao je Vlčan.

 Naplativost

Kada je u pitanju naplativost kredita, u NLB Razvojnoj banci kažu da se ona kreće u granicama uobičajenog.

U Rajfajzen banci kažu da su iskustva sa kašnjenjima u vraćanju kredita imali i ranije.

– I prije finansijske krize određeni broj kreditnih dužnika imao je problema sa otplatom kredita – kažu u ovoj banci.

Izvor Agencije