BANjALUKA – Ukupni prihodi i prilivi u budžetu Republike Srpske, ostvareni na kraju avgusta, iznosili su 963,2 miliona maraka, što predstavlja 90 odsto planiranih prihoda u državnoj kasi, podaci su Ministarstva finansija Srpske.

Ističu da su prihodi i prilivi u budžetu RS koji za 2010. godinu iznosi 1,6 milijardi maraka, na kraju avgusta veći za 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U Ministarstvu naglašavaju da prihodi od indirektnih poreza za osam mjeseci ove godine iznose 594,1 milion maraka.

– U odnosu na planirani budžet za period od januara do avgusta, ostvarenje iznosi 98 odsto. U poređenju sa istim periodom prošle godine bilježi se rast indirektnih poreza za sedam odsto, odnosno za 37,4 miliona maraka – podaci su Ministarstva finansija.

Ističu da su prihodi od direktnih poreza na kraju avgusta iznosili 165 miliona maraka.

– U poređenju sa planom za ovaj period, ostvarenje budžeta iznosi 90 odsto, dok je u odnosu na isti period 2009. godine evidentiran pad za 12 odsto, odnosno za 22,6 miliona maraka – istakli su u Ministarstvu.

Dodaju da je za osam mjeseci ove godine prikupljen 86,1 milion maraka neporeskih prihoda.

– U poređenju sa planiranim budžetom, ovi prihodi ostvareni su u iznosu od 100 odsto. U odnosu na isti period 2009. godine neporeski prihodi veći su za 3,7 miliona maraka ili za pet odsto – naglasili su u Ministarstvu.

U Ministarstvu finansija nisu rekli da li je planiran rebalans budžeta do kraja godine.

Budžet FBiH

Ministarstvo finansija FBiH već priprema rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji bi trebalo da za 115.690.031 marku bude veći od trenutnog. Poslije rebalansa, budžet FBiH iznosiće 1.862.962.000 maraka. Rebalans budžeta FBiH uslov je Međunarodnog monetarnog fonda za četvrtu tranšu iz stend-baj aranžmana sa BiH.

Izvor Agencije