BANJALUKA – Vlada RS nije odustala od izgradnje mreže autoputeva u Srpskoj bez obzira na ekonomsku krizu, jer ovaj vitalni projekat predstavlja njen dugoročan i strateški cilj, rekao je danas premijer RS Milorad Dodik.

“Ova Vlada i svi mi koji radimo na tom pitanju i dalje tražimo najpovoljnija rješenja”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je projekat bio u zastoju zbog aranžmana sa kompanijom “Štrabag”, ali da zbog toga ništa nije izgubljeno.

“Mi smo taj problem završili. Prekidamo ugovor sa `Štrabagom` i stvorili smo uslove da uđemo u pregovore sa drugim zainteresovanim investitorima”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Vlada RS uspjela da se dogovori sa Vladom Hrvatske u vezi sa izgradnjom mosta i povezivanjem autoputa Gradiška-Okučani, ističući da je to od kapitalnog značaja za Srpsku.

Dodik je dodao i da je počela izgradnja petlje koja će povezivati Doboj, Banjaluku i Gradišku.

“RS će u ovom projektu angažovati vlastita sredstva kroz kredite i budžet ili će možda potražiti novog koncesionara da taj put jedno vrijeme koristi bez troškova za RS, a nakon koncesionog perioda put će ostati na raspolaganju Srpskoj”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Vlada opredijeljena za davanje koncesija za izgradnju puteva, dodajući da je u ovom trenutku odlučna da sa više faktora radi na projektu mreže autoputeva kroz RS.

“Autoputevi se ne mogu napraviti za nekoliko mjeseci jer samo projektovanje traje nekoliko godina, a trasa Doboj-Banjaluka je sada potpuno spremna za uvođenje partnera koji će izvoditi radove”, rekao je Dodik.

Premijer RS rekao je danas da je gotovo izvjesno da će sa jednim konzorcijumom iz Slovenije biti finalizovan ugovor za izgradnju puta Doboj-Banjaluka ako se dobiju donacije koje su tražene za izvođenje tih radova. 

Izvor Agencije