SARAJEVO, BANJALUKA – Cijene ulja ponovo rastu u BiH, a nakon što su ih proizvođači i dobavljači u posljednje vrijeme podigli za 15 posto, najavili su novo poskupljenje narednih dana.

Ulje je u pojedinim trgovinama već dostiglo cijenu i do 2,60 KM po litru, nakon što su se u prethodnih više od godinu stabilizovale na cijeni od oko 2,00 do 2,30 KM, zavisno od proizvođača.

Poskupljenju ulja prethodile su akcijske ponude proizvođača i dobavljača, koji su, očigledno u očekivanju najavljene promjene cijena, nastojali da se riješe zaliha.

"Ako poredimo sadašnje cijene ulja s onima od prije dva-tri mjeseca, onda je povećanje otprilike 15 posto. Međutim, proizvođači i dobavljači najavili su novo poskupljenje, ali u nešto manjem procentu", kaže Almin Hamzić, marketing menadžer trgovačkog lanca "Drvopromet" Sarajevo.

Milan Borota, direktor "Delta Maxija" za BiH, najavio je da bi već od sutra u njihovim tržnim centrima moglo doći do blagog poskupljenja cijena ulja nekih dobavljača za oko četiri odsto.

"Do ovog blagog poskupljenja doći će zbog povećanja cijena ulja od strane naših dobavljača", objašnjava Borota, dodajući da informacije o poskupljenju ulja u iznosu od čak 50 odsto nemaju realnu osnovu, jer na tržištu postoje sasvim dovoljne količine ulja.

U jedinom bh. proizvođaču ulja, brčanskom "Bimalu", najavljuju da će tokom jeseni doći do poskupljenja njihovog ulja, a očekivani rast cijena je najmanje 10 posto.

"S novom žetvom roda suncokreta cijene sirovine u odnosu na prošlogodišnje porasle su i do 100 posto. Ovaj rast uzrokovan je manjim površinama pod uljaricama, lošijim prinosom zbog suša i poplava i evidentno višom otkupnom cijenom. Posljedično tome cijena ulja će ići naviše", kaže Nataša Pucar, portparol "Bimala" i dodaje da će ova kompanija domaćem tržištu dati primat u snabdijevanju po što nižim cijenama.

S obzirom na to da je naša zemlja dobrim dijelom oslonjena na uvoz ulja, uglavnom iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, podložni smo kretanjima na tom tržištu na kojem su, takođe, prisutni poremećaji.

Između ostalog, vodeće uljare u Srbiji, među kojima su i "Dijamant" i "Viktorija Group" (robna marka iskon), koje su sa svojim uljem prisutne u BiH, posljednjih dana najavile su poskupljenje svojih proizvoda uz obrazloženje da je otkupna cijena suncokreta ove godine gotovo dvostruko veća nego lani i iznosi i do 420 evra po toni.

S tim u vezi, predstavnici uljara i Ministarstva privrede Srbije pregovaraju ovih dana u vezi s utvrđivanjem cijene ulja.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača BiH, kaže da se nova kriza s uljem može očekivati, ali ne onakva kakva nas je zadesila 2007. godine, kada je cijena po litru ovog osnovnog prehrambenog artikla, premašila tri marke.

Lakota problem vidi u lobijima iz BiH i zemalja regije koji uređuju tržište u skladu sa svojim interesima.

"Oni drže monopol na strateškim proizvodima kao što su brašno, ulje i šećer i to se reflektuje na cijene. Na drugoj strani, država ne interveniše putem robnih rezervi niti pokušava da tržište dovede u stanje zdrave konkurencije", ističe Lakota.

S obzirom na to da ulje učestvuje u proizvodnji drugih proizvoda, može se očekivati lančano poskupljenje i mnogih drugih artikala.

Dragovan Petrović, generalni sekretar Pokreta potrošača RS, smatra da kada se situacija s poskupljenjem ulja počne odvijati u ovom smjeru uvijek postoji bojazan da bi cijena ulja mogla da počne dosezati nekadašnje cifre od gotovo četiri KM.

On je naglasio da bi u ovakvim situacijama poskupljenja trebalo da se uključi sa aspekta kontrole cijena ili mehanizmom korištenja robnih rezervi.

Dinkić: Nestašica ulja sramota za Srbiju

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da je nestašica ulja sramota za Srbiju.

"Žalosno je što u poljoprivrednoj zemlji, kakva je Srbija, imamo nestašice osnovnih životnih namirnica", rekao je Dinkić pozivajući sve koji govore o kartelima proizvođača prehrambene robe da "prestanu s praznom pričom i podnesu krivične prijave".

Predstavnici Ministarstva trgovine Srbije i proizvođača ulja sastali su se juče da razgovaraju o najavljenim poskupljenjima, a inspekcije provjeravaju da li se ulje namjerno drži u zalihama dok se ne primijene novi cjenovnici.

Izvor Agencije