KVANGDŽU – Oporavljanje globalne ekonomije će se nastaviti, ali tempo njenog rasta će se usporiti, saglasili su se delegati 20 najvećih privreda svijeta (G20) na samitu predstavnika centralnih banaka i ministarstava finansija u južnokorejskom mjestu Kvangdžu.

Dalja tema tog skupa je, prema izvoru koji nije željeo da bude imenovan, izmjena u popunjavanju mjesta u Izvršnom odboru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), tako da velike ekonomije u razvoju, kao što su Kina, Indija, ili Brazil, dobiju u fondu veće pravo glasa.

Predstavnik direktora MMF-a Džon Lipski je odbio da potvrdi da li se o tom pitanju diskutovalo, prenjela je agencija TASR.

Članovi G20 su se obavezali da će do samita najviših lidera te organizacije, koji će se održati u novembru u Seulu, to pitanje rješiti.

Evropa, međutim, odbija da prihvati prijedlog SAD da se odrekne dijela svojih glasačkih prava u rukovodstvu MMF-a u korist velikih ekonomija u razvoju.

SAD je takav stav evropljana razbesnio, prenose agencije, podsjećajući da je Vašington prošlog mjeseca učinio korak bez presedana i odbio je da se saglasi sa prijedlogom rezolucije koju je podnjela Evropska Unija (EU) da se u 24-članom Izvršnom odboru MMF-a sačuva evropska dominacija.

EU u tom odboru trenutno ima devet “fotelja”.

SAD su u avgustu, naime, preduzele do sada neviđene korake da bi prinudile Evropu da preda dio svoje moći odlučivanja u rukovodstvu MMF-a naglo rastućim ekonomijama svijeta, sa Kinom na čelu, saopštile su tada diplomate agenciji Rojters.

Vašington je, naime, frustriran evropskim odbijanjem da se odrekne dijela moći, tako da je početkom prošlog mjeseca odbio da podrži evropski prijedlog rezolucije koja je bila u korist očuvanja devet evropskih mjesta u izvršnom odboru MMF-a.

SAD već dugo, ali bez rezultata, nastoji da smanji broj evropskih mjesta u odboru MMF-a sa 24 na 20 i da ojača uticaj zemalja u naglom razvoju na uštrb Evrope.

To bi, kako smatra ta zemlja, trebalo da bude sastavni dio širih reformi međunarodnih finansijskih institucija koje bi odražavale realnost ogromnog napretka privreda zemalja u razvoju.

Evropa se, međutim, uprskos svoje integracije koja se nastavlja, ne namjerava odreći svojih pozicija u MMF-u, s tim da zemlje poput Belgije, Holandije, Španije, Italije, Danske i Švajcarske zastupaju grupe zemalja, računajući tu i države svijeta u razvoju.

Sopstvene “fotelje” u MMF-u imaju najveće evropske privrede kao što su Njemačka, Francuska i Britanija.

Izvršni odbor je, osim savjeta guvernera, jedan od glavnih organa za odlučivanje u MMF-u i nadgleda rad fonda i odobrava kredite zemljama koje se nalaze u finansijskoj krizi.

U rukovodstvu MMF-a od drugog svjetskog rata do danas dominiraju SAD i Evropa, ali je ta međunarodna finansijska institucija posljednjih godina započela reforme koje bi u domenu odlučivanja povećale težinu novih ekonomski moćnih zemalja, ukazuju agencije.

Bivši član savjeta MMF-a Domeniko Lombardi je nedavno izjavio da je korak SAD, 6. avgusta, bio bez presedana i da je odrazio frustraciju Vašingtona zbog Evrope, ne samo po pitanju rukovođenja fondom, već i u širim ekonomskim pitanjima.

Među obje strane postoje sporovi o novim globalnim pravilima regulacije bankarskog kapitala, a SAD se, takođe, pribojavaju da sadašnji naglasak Evrope na mjere štednje može da ugrozi oživljavanje globalne ekonomije.

“Radi se o agresivnom koraku izazvanom snažnim osjećajem frustracije nad time što SAD smatraju nesposobnošću Evrope da podrži proces reformi MMF-a”, rekao je Lombardi.

Prema mišljenju diplomata, čije je stavove po tom pitanju tražio Rojters, sada je lopta na evropskoj strani igrališta.

Izvor Agencije